Groendak of zonnepanelen?

Natuur en hernieuwbare energie

Naast meer ruimte voor natuur heeft Nederland nog een andere grote uitdaging, namelijk het opwekken van meer hernieuwbare energie, om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen. Voor huishoudens zijn zonnepanelen hier een hele goede oplossing; en het aantal zonnepanelen op daken neemt dan ook in een rap tempo toe. Toch zijn nog veel daken nog niet bedekt met zonnepanelen, en ziet Natuur & Milieu graag dat eerst daken worden belegd, voordat er verder gekeken wordt naar grote zonneweides.

Voordelen zonnepanelen

Zonnepanelen bieden veel financiële voordelen voor de eigenaar, omdat je met zonnepanelen een lage energierekening hebt en ook kunt salderen. De salderingsregeling houdt in dat je geld krijgt voor de elektriciteit dat je niet gebruikt en levert aan het net. Natuur & Milieu raadt je dan ook aan te kiezen voor zonnepanelen bij een schuin dak (in de juiste zonrichting), dat perfect is voor zonnepanelen. Schuine daken zijn minder geschikt voor groene daken, omdat het vasthouden van vocht hier lastiger gaat. Als er bij een plat dak wordt getwijfeld tussen een groen dak of zonnepanelen, raden we de combinatie tussen zonnepanelen en groen aan. Op platte (hoofd)daken kan deze combinatie in veel gevallen heel goed. Zo goed zelfs dat het meer rendement oplevert voor je zonnepanelen.

Best of both worlds

Zonnepanelen werken namelijk minder goed tijdens een warme zomer, en het verkoelende effect van een groen dak helpt hier goed bij. Zonnepanelen op een groen dak leveren 2-3% meer elektriciteit op. Het verschil is niet gigantisch, maar met tien zonnepanelen op je dak gaat het dan om 60 tot 90 kWh en dat is €12 tot €18 per jaar. In de productomschrijving van de zonnepanelen vind je de temperatuurscoëfficiënt terug en deze geeft aan hoeveel het rendement van de panelen terugloopt bij een stijgende temperatuur. Een gebruikelijke waard is 0,45%/K.

Zo kun je én duurzame energie opwekken, én zorg je ook voor verbetering van de biodiversiteit. Maar het dak moet wel het gewicht kunnen dragen. En deze combinatie is wel iets kostbaarder. Heb je voldoende ruimte voor zonnepanelen op een plat dak, maar kan het gewicht van het dak groen en zonnepanelen niet dragen? Of is dit een te grote investering? Dan raden we zonnepanelen aan. Heb je twijfel over de combinatie van groene daken met zonnepanelen? Laat je dan adviseren door Het Groene Loket. 

Mocht je een kleine uitbouw of schuurtje hebben met plat dak, en een schuin hoofddak, dan is het een hele mooie combinatie om de schuine daken met zonnepanelen te bedekken, en je platte daken met groen.  

 

 

In samenwerking met: